Pán Atlasu - Falconer, Colin, 1953- (BB/art, 2022)
Historický román z konce devatenáctého století líčí příběh dvou bývalých příslušníků britské armády, kteří vstoupí do služeb marockého sultána. Netuší ovšem, jak nebezpečnou nabídku od něho přijmou. Vojenský lékař George ani jeho přítel dělostřelec Harry už neslouží v britské královské armádě. První odešel a léčí pacienty v malé londýnské ordinaci. Druhý obdržel za odvahu Viktoriin kříž, ale když přemluvil dceru jednoho generála, aby s ním utekla, zase mu ho odebrali a pod jinou záminkou ho propustili z armády. Stal se z něj opilec prohrávající své poslední peníze v kartách. Zdá se, že nabídka dvou tisíc liber, kterou jim slibuje marocký sultán, představuje snadný a rychlý způsob, jak se oba mohou znovu postavit na vlastní nohy. Sultán je potřebuje, aby veleli obsluze tří starších děl, která získal pro svůj boj proti vzbouřencům vedeným jeho bratrem Bou Hamrou. Jenže celý jejich podnik se brzy nepříjemně zkomplikuje. Nakladatelská anotace. Kráceno.